Home » Blogs » Fraude » ChatGPT: de nieuwe alleskunner
Een illustratie van een man die achter een laptop zit met het symbool van ChatGPT in de lucht, omringd door verschillende verbonden bolletjes die symbolen bevatten die de mogelijkheden van ChatGPT weergeven. Dit beeldt de rol uit die ChatGPT kan spelen in het veld van cybercriminaliteit door alle functies

ChatGPT: de nieuwe alleskunner

door | 30 mrt, 2023 | Fraude, Security Awareness

ChatGPT is een van de meest geavanceerde AI-gestuurde chatbots die momenteel beschikbaar zijn. Het is getraind op enorme datasets van menselijke interacties en heeft de mogelijkheid om te communiceren in verschillende talen. ChatGPT heeft talloze toepassingen in verschillende sectoren, van klantenservice tot medische diagnose tot creatief schrijven.

Maar hoe goed is ChatGPT nou eigenlijk? Je kan toch wel zien of een tekst is geschreven door een computer of een persoon? Dit is vaak niet het geval. Wij moeten namelijk eerlijk bekennen dat de inleiding van deze blog is geschreven door ChatGPT! Helaas kent deze technologische ontwikkeling naast de vele waardevolle toepassingen een keerzijde waar criminelen van kunnen profiteren. In deze blog gaan we daarom verder in op de invloed van ChatGPT op cybercriminaliteit en de gevaren.

Crimineel goed

In de moderne tijd, waarin we steeds meer afhankelijk zijn van technologie en communicatie, vormt cybercriminaliteit een toenemende dreiging voor individuen en organisaties wereldwijd. ChatGPT is een geavanceerd taalmodel dat ontwikkeld is door OpenAI. Dit model is echter niet alleen beperkt tot legitieme doeleinden, want helaas kan het ook door cybercriminelen worden ingezet om hun schadelijke doelen te bereiken. Dit benadrukt nog maar eens het belang van veiligheidsmaatregelen en het bewustzijn van de gevaren van het internet. Hieronder bespreken we drie manieren waarop cybercriminelen ChatGPT gebruiken.

Social engineering

Een van de meest significante risico’s van ChatGPT met betrekking tot cybercriminaliteit schuilt in het vermogen om menselijke interactie na te bootsen. Cybercriminelen kunnen ChatGPT inzetten om e-mails, tekstberichten of berichten op sociale media te creëren die authentiek ogen en klinken, maar in werkelijkheid bedoeld zijn om gebruikers te misleiden. Een zorgwekkend aspect van ChatGPT is dat het door cybercriminelen kan worden gebruikt om gepersonaliseerde berichten samen te stellen op basis van informatie die zij verzamelen via sociale media. Dit kan leiden tot een versterking van de geloofwaardigheid van deze berichten, waardoor het voor slachtoffers moeilijker wordt om de echtheid ervan te achterhalen. Dit fenomeen, bekend als social engineering, kan worden aangewend om vertrouwelijke informatie, zoals wachtwoorden en financiële gegevens, te ontfutselen.

Phishing

Phishing is een bekende social engineering-techniek waarbij ChatGPT ingezet kan worden om e-mails of berichten te genereren die legitiem ogen. Hiermee verleiden cybercriminelen gebruikers om op een link te klikken of hun gegevens in te voeren. De kracht van phishing schuilt in het volume van verzonden e-mails; waar voorheen 1.000 gerichte e-mails werden verstuurd, kunnen er nu gemakkelijk 10.000 worden verzonden. Dit verhoogt de kans dat iemand op een link klikt of gegevens invoert. Uit onderzoek van Darktrace blijkt dat de taalkundige complexiteit van phishing e-mails toeneemt, wat inhoudt dat ze minder taalfouten bevatten en professioneler ogen, waardoor het lastiger wordt om ze van legitieme e-mails te onderscheiden.

Nepnieuws

Cybercriminelen kunnen ChatGPT inzetten om nepnieuws  of propaganda te creëren, met als doel gebruikers te misleiden of manipuleren. Door enkele termen in te voeren, kan ChatGPT overtuigende teksten schrijven die onwaarheden bevatten. Het kan refereren naar citaten uit interviews of oude artikelen en deze vervolgens in een andere context plaatsen waardoor de woorden een andere betekenis krijgen. Dit kan de publieke opinie beïnvloeden, verkiezingsuitslagen sturen of het vertrouwen in bedrijven of instellingen ondermijnen.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de risico’s van ChatGPT in relatie tot cybercriminaliteit te beperken, kunnen verschillende stappen worden genomen. Allereerst is het belangrijk om sterke, unieke wachtwoorden voor elk account te gebruiken en deze regelmatig te wijzigen. Op deze manier blijven andere accounts beschermd wanneer een wachtwoord toch in handen is gevallen van cybercriminelen.

Daarnaast is het cruciaal om bewust te zijn van de risico’s van social engineering en phishing-aanvallen. Persoonlijke gegevens zijn waardevol en dus een doelwit voor cybercriminelen. Deze gegevens kunnen worden misbruikt of doorverkocht, zoals bij identiteitsfraude. Hierbij worden bijvoorbeeld spullen gekocht of leningen afgesloten op kosten en naam van een ander persoon.

Met het gebruik van ChatGPT kunnen cybercriminelen steeds gerichter e-mails en berichten schrijven. Wees daarom voorzichtig met het openen van e-mails of berichten van onbekende afzenders en deel nooit persoonlijke informatie of financiële gegevens via deze kanalen!

Gerelateerde artikelen

Veilige zorg in het geding door vervalste diploma’s

Veilige zorg in het geding door vervalste diploma’s

De krapte op de arbeidsmarkt stelt zorginstellingen voor grote dilemma’s. Het krijgen van geschoold en kundig personeel is lastig, maar de zorgtaak gaat door. En dus staan zorginstellingen voor de keuze: ga je voor zoveel mogelijk handjes om de zorg te kunnen verlenen of zoek je verder naar geschoold personeel om kwalitatieve en veilige zorg te waarborgen? Deze dilemma’s worden door fraudeurs als kans aangepakt. In 2022 kreeg de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) twee keer zoveel meldingen als eerdere jaren van vervalste diploma’s en certificaten. En ook de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt vervalst.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin