Employment screeningen

s

MEDEWERKER MET TERRORISTISCHE BANDEN

Hij had gesolliciteerd bij een financiële instelling om informatie te vergaren over de financiële positie van klanten.

s

VERPLEGER ZONDER DIPLOMA

Verzorgd worden door een verpleger zonder dat deze in bezit is van de vereiste diploma’s? Het gebeurt.

s

ONTUCHT BINNEN DE KINDEROPVANG

De veilige haven voor kinderen is niet altijd veilig…

“WEET ú WIE U AANNEEMT?!”

Waarom is screenen zo belangrijk?

Iedere organisatie wil betrouwbaar en integer personeel. Echter, zaken als ontucht, fraude en diefstal komen bij de meeste organisaties voor. Dit lezen we ook regelmatig in het nieuws. Het zijn incidenten die vaak voorkomen hadden kunnen woorden als de betreffende medewerker was gescreend voor indiensttreding.

Uit onderzoek naar de door ons uitgevoerde screeningen blijkt namelijk dat in 75% van de cv’s onwaarheden staan. 25% van deze onwaarheden zijn glasharde leugens. Denk bijvoorbeeld aan een diploma dat nooit is behaald maar wel op het cv wordt genoemd als behaald. Een vergissing of een bewuste leugen van iemand met verkeerde bedoelingen?

Wilt u zeker zijn van een gezonde bedrijfscultuur waarin u uw werknemers kunt vertrouwen? Dan is employment screening iets voor uw organisatie.

Tijdens een employment screening worden onder andere de diploma’s gecontroleerd en referenties benaderd. Ook wordt er een open bronnen onderzoek gedaan naar de potentiële medewerker. Na de employment screening weet u precies wie u aanneemt en houdt u de rotte appels buiten de deur.

Hiermee reduceert u de bedrijfsrisico’s en komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. U voorkomt onnodige en hoge kosten door diefstal en fraude binnen uw bedrijf. Daarnaast levert het screenen van personeel een bijdrage aan een gezonde bedrijfscultuur. Dit leidt weer tot hogere motivatie, betere kwaliteit en een succesvollere organisatie.

Wij schrijven regelmatig over veiligheidsincidenten die voorkomen hadden kunnen met een screening of over zaken die wij in onze screeningen tegenkomen. Kijk hiervoor op onze blogpagina.

Wat houdt screenen in?

Bij het uitvoeren van een employment screening worden de gegevens die een (toekomstige) werknemer heeft verstrekt gecontroleerd. Komen deze gegevens overeen met de werkelijkheid of niet? Zijn er misschien relevante zaken achtergehouden? Tevens wordt er gekeken naar de informatie die online te vinden is over deze persoon.

Er zijn drie verschillende soorten screeningen:

  • Pre-employment screeningen
  • In-employment screeningen
  • Post-employment screeningen

Zoals de namen al aangeven, kun je op verschillende momenten in het arbeidsproces iemand screenen. Het meest voorkomende moment is voordat iemand in dienst komt. U kunt er echter ook voor kiezen om uw personeel te screenen als ze al in dienst zijn maar bijvoorbeeld intern van functie veranderen. Bij het verlaten van de organisatie kan eventueel ook nog een screening worden uitgevoerd. Tijdens een post-employment screening wordt er gekeken of de medewerker geen bedrijfsgevoelige informatie, klanten of bezit meeneemt.

De resultaten van screenen

Betrouwbaar personeel

Gescreend personeel is getoetst op betrouwbaarheid en integriteit. Op deze manier creëert u een veilige werkomgeving voor uw medewerkers.

Gereduceerde risico's

Door uw personeel te screenen verkleint u het risico op imago schade en financiële schade door diefstal, fraude of ontslagprocedures.

Kwaliteit

Doordat het arbeidsverleden, de behaalde opleidingen en referenties zijn gecontroleerd, weet u zeker dat u de juiste mensen op de juiste plek heeft.

Waarom Levent Bedrijfsrecherche?

Levent Bedrijfsrecherche is al jarenlang dé specialist op het gebied van employment screening. Onze specialisatie is het uitvoeren van screeningen van het hoogste niveau. Wanneer wij een screening uitvoeren, doen wij daadwerkelijk onderzoek. Wij checken niet, maar onderzoeken, controleren en verifiëren de informatie die bijvoorbeeld op het Curriculum Vitae vermeld staat. Onze screeningen voeren wij uit door middel van een unieke werkmethode waardoor wij hoogwaardige screeningen garanderen.

Voor deze unieke werkmethode hebben wij tevens een uniek web portal ontwikkeld om onze screeningen zo effectief en efficiënt mogelijk uit te voeren. Onze web portal biedt ons ook de mogelijkheid om grote volumes screeningen te kunnen uitvoeren. Het beveiligde web portal is zowel toegankelijk voor de HR medewerkers van onze klanten als de kandidaten die gescreend worden.

Binnen Levent Bedrijfsrecherche maken we gebruiken van korte communicatielijnen. Dit geldt ook voor ons persoonlijke contact met onze opdrachtgevers en de kandidaten.

Wij geloven dat elke situatie anders is. Daarom kijken wij, samen met u, naar de kwetsbaarheden van uw organisatie en de risico’s die bij een functie horen. Op die manier kunnen we screenpakketten samen stellen die het beste bij uw organisatie,  medewerkers en bedrijfsrisico’s passen. Op deze manier bespaart u kosten op langere termijn én creëert u een hogere mate van veiligheid binnen uw organisatie.

Nationale richtlijn employment screeningen

NATIONALE RICHTLIJN PRE- IN- EN POST-EMPLOYMENT SCREENING 2018-2023

Op verzoek van de Vereniging Beveiligings Professionals (VBN) is, onder leiding van René Reijenga (eigenaar en oprichter van Levent Bedrijfsrecherche) de ‘Nationale Richtlijn Pre-, In-, en Post-employment screening’ opgesteld. Deze richtlijn helpt u met het opstellen van het screeningsbeleid binnen uw organisatie. In de Richtlijn worden kaders gegeven waarbinnen een screening effectief en legitiem kan worden ingezet om rotte appels buiten de deur te houden.

U kunt de richtlijn hieronder gratis downloaden.

Integriteit, Kwaliteit, Inspirerend

Wilt u meer informatie over employment screeningen? Wij staan altijd voor u klaar om uw vragen te beantwoorden!