Nieuwsberichten

Integriteit en leidinggeven, onlosmakelijk met elkaar verbonden

Dagelijks zijn er grote aantallen Nederlanders aan het werk in teamverband. Samen leveren ze een belangrijke bijdrage aan de organisatie waarvoor ze werken. Afhankelijk van elkaar, voeren ze de werkzaamheden zo goed mogelijk uit. Naast de afhankelijkheid van elkaar, zijn de medewerkers uit het team ook afhankelijk van hun leidinggevenden. Helaas gaat dit niet altijd goed, zo bleek deze week weer uit een artikel over de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Amsterdam. De werkomstandigheden lijken hier mede door toedoen van de leidinggevenden onhoudbaar te zijn geworden. Kan de rol van een leidinggevende zo groot zijn?

Rol van een leidinggevende

De leidinggevenden van een team, hebben kort gezegd de verantwoordelijkheid over het functioneren van het team. Hiermee heeft hij een grote verantwoordelijkheid. Van leidinggevenden wordt verwacht dat zijn team goed draait, zodat alle gestelde doelen worden behaald.

Hier houden de verantwoordelijkheden van een leidinggevende echter niet op. Een leidinggevende is namelijk ook verantwoordelijk voor het welzijn van zijn teamleden. Hij zorgt voor goede omstandigheden waarin alle teamleden hun werkzaamheden op een veilige en juiste manier kunnen uitvoeren. Daarnaast zet hij zijn medewerkers in hun kracht door ze de werkzaamheden toe te wijzen die ze goed liggen. Ook heeft de leidinggevende een voorbeeldfunctie. Zijn gedrag en houding stralen af op zijn team. Is hij eerlijk en behandelt hij zijn teamleden met respect, dan zie je vaak dat het team elkaar ook zo behandelt. Kortom, een hele verantwoordelijkheid.

En dan gaat het mis

Terugkomend op het artikel bij NH Nieuws over de Amsterdamse boa’s. Ze hebben een zwartboek geschreven uit onvrede over de manier waarop er gewerkt wordt binnen het Toezicht & Handhaving Openbare Ruimte Amsterdam Centrum (THOR Centrum). Leidinggevenden worden “macho’s” genoemd, die met hun manier van leidinggeven, de boa’s vernederen. Ook maakt men zich zorgen over het machtsmisbruik van leidinggevenden maar durven ze dit vaak niet te melden aan de organisatie. Er is sprake geweest van seksuele intimidatie van een vrouwelijke collega. De leidinggevende zou haar contract niet zou verlengen als ze melding zou maken van het voorval. In het zwartboek merken medewerkers ook op dat ze worden beoordeeld op hun bonnenquotum.

Het verloop is bij het THOR Centrum net als het verzuim hoog. Het resultaat hiervan is onderbezetting, wat leidt tot een hogere werkdruk. Medewerkers die al geruime tijd in dienst zijn geven inmiddels aan de organisatie te willen verlaten. Onderzoek naar de aantijgingen in het zwartboek moet nog plaatsvinden. De situatie laat echter al wel zien dat het functioneren van medewerkers ernstig verstoord kan worden door het gedrag van leidinggevenden.

De situatie bij het THOR Centrum staat niet op zichzelf en er zijn nog veel meer situaties te noemen die voorkomen. Bijvoorbeeld leidinggevenden die zichzelf vooropstellen. Ze brengen de teamprestaties naar buiten als zijnde hun eigen prestaties. Hierdoor verdwijnt de waardering voor het team. Leidinggevenden die een vakantie inplannen, terwijl het team geen vrij krijgt vanwege de enorme werklast. Vaak wordt het welzijn van het team vergeten. Zeker als de werklast toeneemt. Helaas komen deze vormen van ongewenst gedrag vaker voor. Volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) krijgt 1 op de 10 werknemers te maken met pestgedrag en zelfs 1 op de 5 krijgt te maken met intimiderend gedrag.

De gevolgen kunnen groot zijn

De gevolgen kunnen voor zowel de organisatie als de betrokken medewerkers groot zijn. Een medewerker kan allerlei klachten krijgen zoals bijvoorbeeld, met tegenzin naar het werk gaan, slapeloosheid of een verminderde concentratie. Ook zal het werkplezier afnemen. Bij aanhoudend ongewenst gedrag kan dit zelfs leiden tot een burn-out. Een medewerker is dan gemiddeld zeker 290 dagen niet inzetbaar.

Integriteit is belangrijk voor leidinggevenden

De hiervoor genoemde voorbeelden geven het belang aan van een leidinggevende die integer handelt. Een leidinggevende moet investeren in zowel het welzijn als het contact met zijn team. Het is belangrijk dat je als leidinggevende midden in het team staat en je aan dezelfde geldende regels houdt. Op deze manier ben je op weg naar een succesvol team.

Geschreven door Sebastiaan Jobse

Delen
Gepubliceerd door:
Veerle de Beurs

Recente artikelen

De sleutel tot cybersecurity: pentesten

Een verkenning in pentesten: Het beveiligen van systemen met ethical hacking In een tijdperk waarin…

4 maanden geleden

BKR ontrafeld; waarom BKR-informatie van essentieel belang is in het screenproces

BKR-registratie biedt inzicht in iemands financiële situatie, zowel positieve als negatieve aspecten. Dit helpt werkgevers…

11 maanden geleden

Security awareness: bewust opzoek naar onbewust nalatigen.

Verhoog uw security awareness en voorkom nalatigheid bij cybersecurity. Leer de risico's en uw rol…

11 maanden geleden

Waarheidsvinding door gesprekstechnieken

Het belang van effectieve gesprekstechnieken voor waarheidsvinding in een screening- of rechercheonderzoek en nuttige tips.

11 maanden geleden

Oh nee, de sollicitant heeft een veroordeling. Wat nu?

Hoe ga je als werkgever om met een sollicitant met een veroordeling? Hoe maak je…

12 maanden geleden