Nieuwsberichten

Doxing: ongestraft jagen op privégegevens

Doxing. Hoewel deze term al sinds 1990 in de hackerswereld bestaat, komt het fenomeen het afgelopen jaar pas steeds vaker in het nieuws. Maar wat is het precies? Doxing is een vorm van cybercriminaliteit en houdt het online verspreiden van privégegevens in. Hier zitten dan kwade bedoelingen achter, zoals intimideren of bedreigen. Vaak bieden mensen zelfs geld om informatie van bepaalde personen te achterhalen.

Afgelopen maand was Sigrid Kaag bijvoorbeeld slachtoffer doordat Willem Engel haar adresgegevens online zette. Ook zijn er steeds meer politieagenten slachtoffer van dit fenomeen. De privégegevens van de politieagent worden door de doxer dan online verspreid, met als doel het zaaien van angst. Iedereen die deze informatie tegen komt kan het gebruiken om bedreigingen te sturen en te laten weten dat ze elk moment bij de politieagent langs kunnen gaan met kwade bedoelingen.

Doxing is vaak het resultaat van gedeelde beelden waarop het optreden van de politie te zien is. Mensen zien dan niet de hele situatie en hebben veel kritiek op dit optreden. Ze vinden bijvoorbeeld dat de politieagent buitenproportioneel heeft gehandeld. Na de avondklokrellen begin 2021 hebben dan ook veel gevallen van doxing plaatsgevonden. Eind vorig jaar is er een man in Amsterdam veroordeeld. Hij filmde bijna dagelijks politieagenten. Vervolgens plaatste hij de filmpjes op Youtube met de volledige naam van de agent erbij. De man stond echter niet terecht op verdenking van doxing, maar van onder meer het beledigen van agenten. Maar… waarom werd de man niet veroordeeld van doxing?

Strafbaar?

Het antwoord: doxing is (nog) niet strafbaar. Dat betekent niet dat je zomaar alles op internet mag zetten. Online bedreiging is bijvoorbeeld al wel strafbaar. Het verschil is dat er bij het delen van privé-informatie in beginsel nog geen sprake is van bedreiging. Toch heeft het delen van deze informatie dus een grote impact. Zelfs een oproep naar de gegevens van een bepaald persoon kan al voor grote angst zorgen. Daarom wordt er nu gepleit om een wet in te voeren waarmee doxing, en dus ook het alleen delen van privé-informatie, strafbaar gesteld wordt.

Impact

Waarom heeft het delen van privé-informatie dan zoveel impact dat het strafbaar gesteld moet worden? Hoewel agenten dagelijks heftige dingen meemaken tijdens hun werk, kan doxing voor een grotere angst zorgen. Met doxing wordt het namelijk persoonlijk en het zorgt voor veel onzekerheid bij de politieagenten. Ze weten namelijk niet welke bedreigingen serieus zijn en of de daders daadwerkelijk langs komen. Deze angst en onzekerheid blijft ook aanwezig op momenten dat de politieagenten niet aan het werk zijn. Doxing grijpt dus niet alleen de politieagenten zelf aan, maar ook hun familieleden. Het heeft dan ook een grote impact op de hele privésfeer van de slachtoffers. Daarnaast kunnen de gegevens voor onbepaalde tijd op het internet rondgaan, wat voor nog meer onzekerheid zorgt. Agenten die slachtoffer worden, krijgen soms zelfs toestemming om hun dienstwapen mee naar huis te nemen.

Wetsvoorstel

Hoewel doxing dus nog niet strafbaar is, vinden er op dit moment wel een aantal veranderingen plaats. Na een motie van D66 om doxing strafbaar te maken, heeft Grapperhaus, toenmalig Minister van Justitie en Veiligheid, in 2021 een wetsvoorstel ingediend. Daarin staat een maximale gevangenisstraf van een jaar voor doxing. Het is helaas nog onduidelijk wanneer de wet definitief wordt.

Wees voorzichtig

Doxing is een goed voorbeeld waarom je niet alleen voorzichtig om moet gaan met gegevens van een ander, maar ook met je eigen gegevens. De met doxing verspreidde privégegevens zijn namelijk vaak te vinden in openbare bronnen. Wees daarom voorzichtig met de informatie die je deelt op sociale media en wees je bewust van informatie die je in het verleden op oude pagina’s online hebt geplaatst. Google bijvoorbeeld een keer je naam om te kijken wat je allemaal kan vinden en laat gegevens verwijderen die je niet openbaar wilt hebben.

Dat informatie in openbare bronnen te vinden is, geeft niemand het recht om deze informatie te misbruiken. Politieagenten en politici moeten hun werk kunnen doen, zonder bang te zijn voor bedreigingen. Wij kunnen daarom alleen maar hopen dat de wet over doxing snel ingevoerd wordt.

Delen
Gepubliceerd door:
Veerle de Beurs

Recente artikelen

De sleutel tot cybersecurity: pentesten

Een verkenning in pentesten: Het beveiligen van systemen met ethical hacking In een tijdperk waarin…

4 maanden geleden

BKR ontrafeld; waarom BKR-informatie van essentieel belang is in het screenproces

BKR-registratie biedt inzicht in iemands financiële situatie, zowel positieve als negatieve aspecten. Dit helpt werkgevers…

11 maanden geleden

Security awareness: bewust opzoek naar onbewust nalatigen.

Verhoog uw security awareness en voorkom nalatigheid bij cybersecurity. Leer de risico's en uw rol…

11 maanden geleden

Waarheidsvinding door gesprekstechnieken

Het belang van effectieve gesprekstechnieken voor waarheidsvinding in een screening- of rechercheonderzoek en nuttige tips.

11 maanden geleden

Oh nee, de sollicitant heeft een veroordeling. Wat nu?

Hoe ga je als werkgever om met een sollicitant met een veroordeling? Hoe maak je…

12 maanden geleden