Nieuwsberichten

Open hiring, een sociale methode om arbeidsplaatsen in te vullen, maar wat zijn de risico’s.

Vorige week verscheen de term ‘open hiring’ in het nieuws. De NOS berichtte over deze ‘nieuwe’ manier om snel aan personeel te komen. Met de groeiende economie is er een steeds groter wordend tekort aan arbeidskrachten in verschillende sectoren. Open hiring  zou een oplossing kunnen zijn voor dit probleem. Maar wat is open hiring en is het wel een goede manier om aan personeel te komen? In deze blog gaan we dieper op deze vragen in.
Wat is open hiring en waar komt het vandaan?

Open hiring is een compleet andere methode voor het aannemen van mensen dan we gewend zijn. Het is een methode die vanuit Amerika zijn weg naar Nederland heeft gevonden. Bij open hiring is er geen sprake van lange sollicitatieprocedures om de juiste mensen te selecteren. In tegendeel zelfs, wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Greyston Bakery, een Amerikaans bedrijf werkt naar eigen zeggen al 38 jaar met open hiring. Mensen kunnen zich bij het bedrijf inschrijven op een lijst en zodra er arbeidsplaatsen vrij komen, wordt de lijst geraadpleegd. Dit gebeurt op volgorde van inschrijving. Er gaat verder geen sollicitatieprocedure of ander onderzoek aan vooraf, de kandidaat kan meteen beginnen met werken. Bij Greyston Bakery wordt gekeken wat iemand kan en vervolgens wordt er gekeken of mensen zich kunnen ontwikkelen. Het bedrijf is inmiddels ook in Nederland actief en werkt samen met de Start Foundation om open hiring in Nederland van de grond te krijgen.

De voordelen

De methode heeft als voordeel dat ook mensen zonder werkervaring, de juiste kwalificaties of opleiding een baan kunnen krijgen. Discriminatie op basis van uiterlijk of afkomst verdwijnt. Daarnaast wordt het voor mensen met een strafblad ook makkelijker om een nieuwe kans te krijgen. En niet onbelangrijk, mensen besluiten op deze manier zelf of ze het werk aankunnen en committeren zich mogelijk meer aan de baan.

Open hiring in Nederland

In Nederland maken nog niet veel bedrijven gebruik van de nieuwe aanname methode. Volgens de website OpenHiring.nl, opgezet door Greyston en de Start Foundation, zijn er in Nederland inmiddels 663 mensen die zich hebben ingeschreven op een wachtlijst. 124 mensen zijn aan een baan geholpen en 28 bedrijven gebruiken de methode.

Binnen de overheid is open hiring ook bekend. Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid geeft aan dat het een mooie oplossing kan zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar personeel. Daarnaast ondersteunt het ministerie proeven met de methode en geeft het aan dat ze graag zien dat zowel gemeenten als het UVW open hiring toe gaan passen om zo als overheid het goede voorbeeld te geven.

Niet zonder risico’s

Open Hiring lijkt een goede manier om aan werknemers te komen op een te krappe arbeidsmarkt. Toch brengt het ook de nodige risico’s met zich mee. Een bedrijf dat aan open hiring doet, weet immers niets van de persoon die ze een baan aanbieden. Iedereen kan zich inschrijven op de vacaturewachtlijst en van een gedegen (screen)onderzoek is geen sprake. Is iemand wel te vertrouwen? Zou u bijvoorbeeld iemand op uw financiële afdeling laten werken als hij of zij zelf (grote) financiële schulden heeft? Ook kan het gebeuren dat een bedrijf iemand binnenhaalt die de baan ziet als een makkelijke manier om geld te verdienen en niet de intentie heeft om zich te willen inzetten. Zelfs mensen die radicaliseren kunnen op deze manier simpel aan een baan komen en het geld doorsluizen naar organisaties met een terroristisch motief.

Hoe voorkom je dat je kwaadwillende mensen je bedrijf binnenhaalt?

Iedereen kan zich inschrijven voor een baan, dus ook mensen met kwade bedoelingen. Het is voor een bedrijf dat open hiring wil gaan toepassen dus belangrijk om een plan klaar te hebben om dit te ondervangen. Een goede methode zou kunnen zijn dat een bedrijf een screening laat uitvoeren bij aanstellen van de kandidaat en dit ook contractueel vastlegt. Als de screening vervolgens in de proeftijd wordt uitgevoerd, krijgt het bedrijf een beter beeld van wie ze aannemen. Valt de screening negatief uit, dan is het mogelijk om na de proeftijd afscheid van de kandidaat te nemen.

Delen
Gepubliceerd door:
Veerle de Beurs

Recente artikelen

De sleutel tot cybersecurity: pentesten

Een verkenning in pentesten: Het beveiligen van systemen met ethical hacking In een tijdperk waarin…

4 maanden geleden

BKR ontrafeld; waarom BKR-informatie van essentieel belang is in het screenproces

BKR-registratie biedt inzicht in iemands financiële situatie, zowel positieve als negatieve aspecten. Dit helpt werkgevers…

11 maanden geleden

Security awareness: bewust opzoek naar onbewust nalatigen.

Verhoog uw security awareness en voorkom nalatigheid bij cybersecurity. Leer de risico's en uw rol…

11 maanden geleden

Waarheidsvinding door gesprekstechnieken

Het belang van effectieve gesprekstechnieken voor waarheidsvinding in een screening- of rechercheonderzoek en nuttige tips.

11 maanden geleden

Oh nee, de sollicitant heeft een veroordeling. Wat nu?

Hoe ga je als werkgever om met een sollicitant met een veroordeling? Hoe maak je…

12 maanden geleden