Screenen

Het belang van een volledig en juist cv

Als u personeel nodig heeft, dan is de kans groot dat u de sollicitanten daarvoor een curriculum vitae (cv) laat aanleveren. Het cv, vaak gepaard met een motivatiebrief, vormt in veel gevallen de basis van de sollicitatie. Deze documenten worden gebruikt om te beoordelen of de kandidaat geschikt is voor de functie en binnen de organisatie past. Wist u dat ‘curriculum vitae’ de letterlijke betekenis ‘levensloop’ heeft? Oftewel, u zou met het cv een juist en volledig beeld moeten krijgen van de levensloop van een sollicitant. Zo kunt u op basis van juiste en volledige informatie besluiten of u de sollicitant uitnodigt voor een gesprek.

Daarom is het zo belangrijk dat men de waarheid schetst over zijn of haar levensloop en leugens achterwege laat. Helaas zien wij vaak dat cv’s opgedoft worden of zelfs werkelijke leugens bevatten. Opvallend daarbij is dat wij vaak horen dat recruiters zelfs geadviseerd hebben om het cv mooier te maken dan de werkelijkheid! Allemaal om maar op te vallen in de grote poule van sollicitaties. Een groot nadeel is dat, hoe klein de leugen ook is, dit veel invloed heeft op de betrouwbaarheid en integriteit van een persoon. Want als iemand al liegt over zijn opleidingen, waar zou die persoon dan nog meer toe in staat zijn?

OPGEPOETST OF GELOGEN?

Leugens op het cv lopen zeer uiteen. Van niet behaalde diploma’s als behaald te vermelden tot het opvullen van gaten door alleen jaartallen te gebruiken bij arbeidsperiodes. Maar wanneer is iets werkelijk een leugen en wanneer is het slechts oppoetsen? Iedereen zal daar weer anders over oordelen waardoor er vaak een grijs gebied ontstaat. De een zal het bewust weglaten van informatie uit het cv bijvoorbeeld als een leugen bestempelen. Een ander zal weer zeggen er het geen echte leugen betreft. Eerlijkheid is dus subjectief. 

Uiteraard kan men stellen dat er gelogen wordt als de potentiële werknemer op zijn cv vermeld dat een diploma behaald is maar dit achteraf niet zo blijkt te zijn. Het wordt pas interessant als de kandidaat helemaal geen indicatie geeft of er een diploma behaald is. De persoon liegt namelijk niet op zijn cv maar wekt wel de indruk dat hij of zij die opleiding afgerond heeft. Verifieer daarom altijd de informatie die op het cv vermeld staat! Dat kan bijvoorbeeld door het opleidingsinstituut zelf of voorgaande werkgevers te benaderen. Door te kijken naar de feiten, kan een leugen onderscheiden worden van het oppoetsen.

LIEGT MEN ECHT ZO VEEL?

Uit onze cijfers blijkt dat 75% van de cv’s die wij te zien krijgen, opgepoetst worden om een beter beeld te vormen. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het gebruik van jaartallen om arbeidsonderbrekingen te verbloemen. Van die 75%, bevat 25% van de cv’s een werkelijke leugen. Dat is bijvoorbeeld het geval als kandidaten een arbeidsperiode langer maken dan deze werkelijk is geweest. Dergelijke leugens kunnen grote gevolgen hebben, hoe klein die leugen wellicht ook is.

Het vertrouwen tussen werkgever en werknemer is namelijk een belangrijk goed. En als men indenkt dat het cv vaak het eerste contact is tussen kandidaat en werkgever, kunnen leugens op dat cv grote gevolgen hebben voor het vertrouwen. Omdat het cv de eerste basis vormt bij de sollicitatie, vormt dit ook een eerste belangrijke stap in het opbouwen van dat vertrouwen. Daarnaast geeft het cv een indicatie in de capaciteiten waarover een kandidaat beschikt. Als dit beeld niet overeen blijkt te komen met de werkelijkheid, kan dit zelfs lijden tot financiële schade. Denk bijvoorbeeld aan het salaris van de persoon. Komt dat wel overeen met de output van de werknemer? Of bijvoorbeeld schade die opgelopen wordt in de processen door onkunde van de werknemer.

HET CV; HET FUNDAMENT VAN VERTROUWEN

Iedereen is gebaat bij een goede start in het vertrouwen. Niemand zit daarnaast te wachten op nadelige gevolgen zoals financiële schade, ontstaan door het handelen van een werknemer die onvoldoende over de benodigde capaciteiten beschikt. Het toetsen van de juistheid en volledigheid van cv’s is daarom van groot belang. Het kan geen kwaad om kritisch te kijken naar een cv dat door een kandidaat aangeleverd wordt. Een eerste scan kan al een beter beeld geven over de sollicitant. Daarnaast kunt u met deze eerste scan vragen opstellen die u later in het proces bijvoorbeeld beantwoord of geverifieerd zou willen hebben. U kunt zich daarbij vragen stellen als: is het cv overzichtelijk? Bevat het cv een structuur? Is het verloop van opleidings- en arbeidshistorie logisch? Maar vraag ook eens naar de intentie van de kandidaat zelf. Wat maakt bijvoorbeeld dat hij of zij besloten heeft om in het midden te laten of een diploma behaald is? Waarom gebruikt hij of zij alleen jaartallen om de arbeidshistorie weer te geven?

Deze hulpvragen kunnen u wellicht helpen om een beter beeld te krijgen op de volledigheid en juistheid van cv’s van kandidaten. Het kan ook zijn dat u dergelijke onderzoeken door een daartoe gespecialiseerde en onafhankelijke organisatie wil laten uitvoeren. Een pre-employment screening van Levent Bedrijfsrecherche is erop gericht om de integriteit en betrouwbaarheid van uw kandidaat te toetsen. Een belangrijk onderdeel van die screening is de toets op de volledigheid en juistheid van het cv. Want hoe mooi zou het zijn als u straks kunt aangeven dat uw personeel de integriteitstoets van Levent Bedrijfsrecherche doorstaan heeft!

Bekijk reacties

  • Beste websitebeheerder,

    Mijn naam is Hidde en ik ben werkzaam bij CV.nl. Met onze tool(s) bieden wij werkzoekenden de mogelijkheid om in een paar stappen een professioneel en overtuigend cv op te stellen. 

    Op jullie website kwam ik een interessant artikel tegen https://leventbedrijfsrecherche.nl/screenen/cv-controle/

    Ik ben benieuwd of jullie open staan voor een samenwerking met ons in de vorm van een linkruil?

    Ik hoor graag of ik hier meer over kan vertellen.

    Met vriendelijke groet,

    Hidde Berendsen

Delen
Gepubliceerd door:
Veerle de Beurs

Recente artikelen

De sleutel tot cybersecurity: pentesten

Een verkenning in pentesten: Het beveiligen van systemen met ethical hacking In een tijdperk waarin…

4 maanden geleden

BKR ontrafeld; waarom BKR-informatie van essentieel belang is in het screenproces

BKR-registratie biedt inzicht in iemands financiële situatie, zowel positieve als negatieve aspecten. Dit helpt werkgevers…

11 maanden geleden

Security awareness: bewust opzoek naar onbewust nalatigen.

Verhoog uw security awareness en voorkom nalatigheid bij cybersecurity. Leer de risico's en uw rol…

11 maanden geleden

Waarheidsvinding door gesprekstechnieken

Het belang van effectieve gesprekstechnieken voor waarheidsvinding in een screening- of rechercheonderzoek en nuttige tips.

11 maanden geleden

Oh nee, de sollicitant heeft een veroordeling. Wat nu?

Hoe ga je als werkgever om met een sollicitant met een veroordeling? Hoe maak je…

12 maanden geleden