Nieuws Levent Bedrijfsrecherche

Een veilige werkomgeving is de normaalste zaak van de wereld, toch?

Een veilige werkomgeving is de normaalste zaak van de wereld, toch? We zouden willen dat we hier volmondig “JA” op konden beantwoorden. Het lijkt voor organisaties en medewerkers vaak een vanzelfsprekend iets. Helaas ligt de werkelijkheid anders. Ruim 500.000 werknemers worden gepest op het werk. We kennen allemaal wel iemand met verhalen over pesten op het werk of hebben zelf wel eens een vervelende situatie meegemaakt. Een veilige werkomgeving is dus niet zo vanzelfsprekend.

Een veilige werkomgeving draagt bij aan een gelukkig leven

Gister (15 juni 2021), kwamen er al vier verschillende artikelen in het nieuws waar een onveilige werkomgeving werd beschreven.

  1. Een verslaggever van de NOS vertrekt vanwege een onwerkbare situatie die is ontstaan na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.
  2. Tweede Kamer voorzitter Vera Bergkamp heeft een brandbrief ontvangen, omdat het werkklimaat op het Binnenhof onveilig zou zijn. Volgende de schrijvers van de brief ontbreekt elk beleid rondom, onder andere seksueel, wangedrag ontbreekt.
  3. Een Frans IKEA filiaal heeft een boete gekregen voor het bespioneren van haar werknemers en het schenden van hun privacy. Zo werden onder andere bankgegevens bekeken en nep-medewerkers ingezet om verslag te doen over het personeel.
  4. De UEFA doet onderzoek naar het gedrag van de Oostenrijkse spits Marko Arnautovic tijdens de EK wedstrijd tegen Noord-Macedonië. Na het maken van de 3-1 zou hij namelijk racistische uitspraken hebben gedaan richting zijn tegenstander Ezgjan Alioski.

Vier totaal verschillende werkplekken en verschillende incidenten met één gemene deler: geen veilige werkomgeving. Deze berichten laten zien dat inderdaad het vaker voorkomt dan we ons realiseren. En dat vinden wij, Levent Bedrijfsrecherche, bijzonder. Het hebben van een veilige werkomgeving draagt namelijk bij aan een gelukkig leven én is de basis voor een succesvolle organisatie.

Een positief effect op het bedrijfsresultaat

Een veilige werkomgeving is dus de basis voor een succesvolle organisatie. Hoe zit dit?

Wanneer er sprake is van discriminatie, seksuele intimidatie, pesterijen of overmatige controle heeft dit een negatief effect op de sfeer op de werkvloer. Medewerkers die hier regelmatig mee te maken krijgen kunnen depressieve klachten of een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen of komen bijvoorbeeld in een burn-out terecht. Naast de ongezonde bedrijfscultuur die er is ontstaan zal de organisatie veel geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld loondoorbetaling. Medewerkers vallen uit of vertrekken vanwege de sfeer, dus zal de organisatie ook nieuwe werving & selectietrajecten moeten opzetten. De kosten hiervoor zijn, voorzichtig geschat, zo’n 30.000 euro.

Een gezonde bedrijfscultuur is een omgeving waar iedereen kan zijn wie hij/zij is, waar een andere mening gerespecteerd wordt, waar iedereen er bij hoort en waar, naast het werk, ook plezier wordt gemaakt. In zo’n team is de productiviteit hoger, de teamleden motiveren elkaar. Medewerkers zullen zich meer betrokken voelen bij de organisatie en zich dus ook meer inzetten. Deze inzet heeft uiteindelijk een positief effect op het bedrijfsresultaat.

Een veilige werkomgeving creëren

Naast het feit dat een veilige werkomgeving een positief effect heeft op de medewerkers en bedrijfsresultaten is er nog een andere reden om hier aandacht aan te besteden. Werkgevers zijn namelijk wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor hun medewerkers.

Tijd dus om van een veilige werkomgeving wél een vanzelfsprekendheid te maken. Hoe pakt u dit aan?

Stap één is uiteraard aandacht besteden aan de huidige bedrijfscultuur en na denken over de wenselijke situatie. Daarna volgt een proces van veranderingen en communicatie naar de medewerkers. Zeker wanneer er al incidenten hebben plaatsgevonden is het belangrijk om met uw medewerkers in gesprek te gaan. Bespreek hun ervaringen met de huidige cultuur en hoe zij de ideale bedrijfscultuur zouden omschrijven.

Om een veilige werkomgeving te hebben is het ook van essentieel belang dat u betrouwbare en integere medewerkers in dienst heeft. Screenen is een goed middel om vooraf de betrouwbaarheid van toekomstige medewerkers te meten.

Iedereen heeft immers recht op een veilige werkomgeving!

Zorg voor een veilige werkomgeving op uw werkvloer. Besteed aandacht aan uw bedrijfscultuur, ongewenst gedrag en de ontwikkeling van uw bedrijf.
Hulp nodig? Laat een bericht achter, dan nemen wij contact met u op om te kijken hoe we samen een gezonde bedrijfscultuur kunnen creëren.

Delen
Gepubliceerd door:
Veerle de Beurs

Recente artikelen

De sleutel tot cybersecurity: pentesten

Een verkenning in pentesten: Het beveiligen van systemen met ethical hacking In een tijdperk waarin…

4 maanden geleden

BKR ontrafeld; waarom BKR-informatie van essentieel belang is in het screenproces

BKR-registratie biedt inzicht in iemands financiële situatie, zowel positieve als negatieve aspecten. Dit helpt werkgevers…

11 maanden geleden

Security awareness: bewust opzoek naar onbewust nalatigen.

Verhoog uw security awareness en voorkom nalatigheid bij cybersecurity. Leer de risico's en uw rol…

11 maanden geleden

Waarheidsvinding door gesprekstechnieken

Het belang van effectieve gesprekstechnieken voor waarheidsvinding in een screening- of rechercheonderzoek en nuttige tips.

11 maanden geleden

Oh nee, de sollicitant heeft een veroordeling. Wat nu?

Hoe ga je als werkgever om met een sollicitant met een veroordeling? Hoe maak je…

12 maanden geleden