Nieuwsberichten

Help, ik heb een onderbreking in mijn opleidings-/arbeidshistorie!

Een gat in het curriculum vitae (cv) dat is negatief, toch? Velen zullen zeggen dat het lastiger is om een baan te vinden. Anderen denken dat recruiters misschien denken dat je niets uitgevoerd hebt en alleen op de bank hebt gezeten. Vaak is men bang dat de kansen op de arbeidsmarkt significant kleiner worden als er sprake is van een onderbreking in de opleidings- of arbeidshistorie. Maar is dat werkelijk het geval?

Ongetwijfeld zullen onderbrekingen vragen oproepen bij recruiters. Maar het is onterecht te denken dat kansen kleiner worden. De sleutel ligt uiteindelijk in hoe er omgegaan wordt met onderbrekingen in de opleidings- en arbeidshistorie. Een veelgemaakte fout is dat men gaten gaat verhullen of liegt over arbeidsperiodes. Hierdoor kan er een averechts effect ontstaan op hetgeen wat men wil bereiken: de functie krijgen!

Maar hoe moet je dan omgaan met een onderbreking? Moet je dit wel of niet specifiek vermelden? Zijn er mogelijkheden om zo’n onderbreking te verbergen op het cv en is dat verstandig?

De onderbreking wegwerken; verstandig of onverstandig

Wat wij vaak zien is dat onderbrekingen op het cv verborgen worden. Dat wordt dan gedaan door bijvoorbeeld een arbeidsperiode langer te maken dan dat deze in werkelijkheid is geweest. In deze situaties is er sprake van daadwerkelijk een leugen. Het komt echter ook voor dat er geen maanden gebruikt worden op het cv en dat men alleen jaartallen gebruikt. Het lijkt daardoor of de periodes aansluitend zijn geweest, maar in werkelijkheid kan het zijn dat er vijf maanden tussen twee werkgevers in heeft gezeten.

Het wegwerken van een onderbreking is sterk af te raden. Wat met zekerheid te zeggen is, is dat de kans op de geambieerde functie verkeken is als deze werkgever een leugen op het cv ontdekt. Het schaadt de vertrouwensband die juist gecreëerd moet worden met een juist en volledig cv. Een leugen kan het gevoel van integriteit en betrouwbaarheid aantasten, waardoor de werkgever twijfelt aan de geloofwaardigheid van de werknemer. Het kan resulteren in verminderde communicatie, verhoogde controlemaatregelen en een algemeen gevoel van achterdocht. Vertrouwen vormt de basis van een gezonde en productieve werkomgeving. En als een kandidaat al liegt op het cv, hoe zou dat dan verder gaan in de toekomstige werkzaamheden van die persoon.

Maar hoe moet er dan omgegaan worden met onderbrekingen in de opleidings-/arbeidshistorie op het cv?

Wat moet ik met mijn onderbreking

Open en eerlijke communicatie vormen een basis in het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Zoals wij vaker benadrukken, start het bouwen aan die relatie al bij het aanleveren van het cv in het sollicitatieproces. Wij geven daarom graag een aantal tips om op een juiste wijze om te gaan met onderbrekingen in de arbeids- en opleidingshistorie:

Openheid, eerlijkheid en transparantie
Wees eerlijk en transparant: Het is belangrijk om eerlijk te zijn over eventuele gaten in het cv. Vermijd het verbergen of verdraaien van feiten, omdat dit later tot problemen kan leiden. Vermeld daarom in het cv jouw periodes door het gebruik van zowel jaartallen als maanden. Wees open en bereid om de onderbrekingen te bespreken tijdens een sollicitatiegesprek.

Verklaar
Geef verklaringen indien nodig. Een onderbreking op zichzelf is niet fout of negatief en kan juist een legitieme reden hebben. Een onderbreking kan bijvoorbeeld komen door  gezinsverantwoordelijkheden of persoonlijke omstandigheden. Als dit het geval is, kun je ervoor kiezen om een korte verklaring te geven en daarmee de werkgever duidelijkheid te geven.

Benadruk relevante vaardigheden en ervaring
Als je gaten hebt in het cv, concentreer je dan op de vaardigheden en ervaring die je hebt opgedaan tijdens die periode. Denk aan vrijwilligerswerk, projecten, zelfstudie, cursussen etc. Beschrijf deze ervaringen en benadruk de vaardigheden die je hebt ontwikkeld.

Omarm een onderbreking, blijf eerlijk

Onthoud dat gaten in het cv niet noodzakelijk een groot obstakel hoeven te zijn. Werkgevers begrijpen vaak dat mensen verschillende levenspaden hebben en dat er redenen kunnen zijn voor onderbrekingen. Zorg dat je niet zelf je eigen glazen ingooit door deze onderbrekingen te verhullen maar wees open, eerlijk en transparant.

Zit niet stil als werkgever

Als werkgever is het daarnaast ook goed om te beseffen dat niet alle potentiële kandidaten de waarheid zullen vertellen. Door goed naar een cv te kijken, is het al mogelijk een aantal elementen te signaleren die kunnen duiden op opsmuk of een leugen. Kijk daarom altijd kritisch naar een cv en neem niet alles voor waarheid aan. Heeft u hulp nodig bij het creëren van deze kritische blik of wenst u dit proces zelf uit te besteden? Neem dan gerust contact met ons op of kijk eens op onze website naar de mogelijkheden.

Delen
Gepubliceerd door:
Veerle de Beurs

Recente artikelen

De sleutel tot cybersecurity: pentesten

Een verkenning in pentesten: Het beveiligen van systemen met ethical hacking In een tijdperk waarin…

4 maanden geleden

BKR ontrafeld; waarom BKR-informatie van essentieel belang is in het screenproces

BKR-registratie biedt inzicht in iemands financiële situatie, zowel positieve als negatieve aspecten. Dit helpt werkgevers…

11 maanden geleden

Security awareness: bewust opzoek naar onbewust nalatigen.

Verhoog uw security awareness en voorkom nalatigheid bij cybersecurity. Leer de risico's en uw rol…

11 maanden geleden

Waarheidsvinding door gesprekstechnieken

Het belang van effectieve gesprekstechnieken voor waarheidsvinding in een screening- of rechercheonderzoek en nuttige tips.

11 maanden geleden

Oh nee, de sollicitant heeft een veroordeling. Wat nu?

Hoe ga je als werkgever om met een sollicitant met een veroordeling? Hoe maak je…

12 maanden geleden