Home » Blogs » Casus » Hoe kon Peter B. zonder diploma werken bij vliegtuigrampen en de Politieacademie?
Oplichting Dr. Bones

Hoe kon Peter B. zonder diploma werken bij vliegtuigrampen en de Politieacademie?

door | 22 okt, 2021 | Casus, Fraude

‘I open corpses to close cases’ dat is de tekst die op het visitekaartje stond van de Peter B… Hij noemde zichzelf dr. Bones en deed zich o.a. voor als patholoog. In plaats van de elfjarige universitaire opleiding tot patholoog had hij alleen wat theorielessen voor obductie-assistent gevolgd. Maar dat is niet het enige waar B. over loog. De lijst met ‘successen’ is lang: arts, professioneel tennisser, beveiliger van prinses Beatrix, luitenant kolonel. Hij zou ook hebben gewerkt voor het Britse Koninklijk Huis. Door zich voor te doen als patholoog, heeft hij onder andere gewerkt bij grote vliegrampen. Maar ook het geven van gastlessen bij de Politieacademie aan toekomstige politieagenten is hem gelukt. In deze blog bespreken we drie opmerkelijke momenten van deze oplichting én het beroerde screenbeleid van grote instanties.

De Politieacademie

In 2014 is B. begonnen met het geven van gastlessen aan de Politieacademie in Apeldoorn als forensisch patholoog. Ondanks dat het screenen van nieuwe medewerkers hier wel een gebruikelijke procedure is, is B. niet gescreend voor deze functie. Wel werd er naar zijn diploma gevraagd, maar die heeft B. nooit aangeleverd. Als er wel een screening werd uitgevoerd was hij zeker door de mand gevallen, omdat hij geen geldig diploma had. Waarom hij nooit is gescreend is niet bekend. De GGD merkte zijn leugens op en heeft vervolgens de Politieacademie gewaarschuwd. Het heeft uiteindelijk bijna vijf maanden geduurd voordat de Politieacademie aangifte deed tegen B. wegens oplichting.

Vliegtuigrampen

Doordat de Politieacademie pas vijf maanden later aangifte deed kon B. ongestoord verder met oplichten. Hierdoor heeft hij kunnen meewerken aan de repatriëring van omgekomen passagiers van de Germanwings-vliegtuigramp in Frankrijk. Hij werd hiervoor ingehuurd door het Brits-Amerikaanse bedrijf Kenyon. Dit bedrijf wordt ingeschakeld bij grote rampen om slachtoffers te repatriëren. Dit was echter niet de eerste vliegramp waar hij door Kenyon voor was ingeschakeld. In 2013 werd hij ingehuurd voor de repatriëring bij een vliegtuigramp in Namibië.

‘Slechts een ondersteunende rol’

Ook bij Kenyon deed hij zich ten onrechte voor als arts en patholoog. Echter hebben ze nooit aangifte tegen hem gedaan wegens oplichting. Hij heeft in totaal achttien maanden voor dit bedrijf gewerkt als freelancer. Kanyon beweert dat B. geen identificaties heeft uitgevoerd maar ‘slechts’ een ondersteunde rol had. Daarnaast hoefde hij voor deze rol niet in bezit te zijn van medische papieren. Het is echter niet uit te sluiten dat hij met menselijke resten heeft gewerkt. Hij was namelijk werkzaam bij minimaal één mortuarium. Kenyon wil niks loslaten en heeft zelfs de medewerkers verboden om met justitie en de pers te praten.

De ontmaskering

Uiteindelijk is hij in 2015, kort na een sollicitatie bij GGD Gelderland Midden, tegen de lamp gelopen. Het viel de medewerkers op dat hij geen bloeddruk kon opmeten, één van de basishandelingen van een arts. De GGD heeft vervolgens de Politieacademie gewaarschuwd omdat zij mogelijk ook met oplichting te maken hadden. Toen zij eindelijk vijf maanden later aangifte deden kon hij in augustus van 2015 gearresteerd worden.

Screening

Hoe kan het zijn dat B. jaren lang ongestoord zijn werk kon doen? Het beroerde screenbeleid van verschillende instanties spelen hier een grote rol in. Om te beginnen hadden de instanties die met B. gewerkt hebben hun screenbeleid beter op orde moeten hebben.

Het is een schande dat B. niet is gescreend voor het geven van gastlessen aan de Politieacademie. Het screenbeleid van Kenyon rammelt ook aan alle kanten. Voor zijn functie waren dan wel geen medische papieren nodig, maar B. had niet eens een passende opleiding. Een screening had kunnen voorkomen dat hij onbevoegd deelnam aan de repatriëringen. Hij is namelijk wel tegen de lamp gelopen bij de screening voor het identificatie team bij de MH-17 ramp. Merkwaardig is dat hier geen melding van is gemaakt bij de instanties waar hij op dat moment in dienst was. Gelukkig was GGD Gelderland Midden als één van de weinigen wel oplettend. Uiteindelijk is B. in 2019 veroordeeld tot 21 maanden celstraf waarvan 6 voorwaardelijk wegens oplichting.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin