Home » Blogs » Security Awareness » Ondermijning in de horeca; reddende engel of het duiveltje-uit-een-doosje
Ondermijning

Ondermijning in de horeca; reddende engel of het duiveltje-uit-een-doosje

door | 5 mrt, 2021 | Nieuwsberichten, Security Awareness

Geschreven door Gerwin Methorst

Nederland is inmiddels al ruim een jaar in de ban van de corona-pandemie. Een virus met vreselijke gevolgen op zowel medisch als economisch vlak en die de maatschappij onder druk zet. Vanuit verschillende branches komen steeds duidelijkere signalen dat ondernemingen ten onder dreigen te gaan. Het hoofd boven water houden wordt steeds lastiger. Met name de horecaondernemers hebben het zwaar. En juist dan gebeurt het; een formeel gekleed en zakelijk persoon benadert u met een aanbod. Het aanbod krijgt de noemer ‘reddingsplan’ waarin hij of zij een investering voorstelt en uw financiële problemen voorbij zijn. Maar als u de investeerder vraagt naar meer informatie, stelt hij of zij zich terughoudend op. Het plan dat u voorgesteld wordt is echter zeer aantrekkelijk en mooi. Eigenlijk te mooi om waar te zijn…

De hierboven geschetste situatie is een opmerkelijk gevolg dat zich door toedoen van het coronavirus voordoet. Terwijl (horeca)ondernemers noodgedwongen stil zitten, komen criminelen in beweging. Ze maken misbruik van de ondernemer die het financieel zwaar heeft. Ze willen bijvoorbeeld gebruik maken van het pand voor een mooi huurbedrag of bieden ‘fout’ geld aan om het te laten witwassen. Ondermijning is niet nieuw en iedereen loopt het risico met de verkeerde personen in zee te gaan. Maar juist in deze tijden, waarin wij kwetsbaar zijn, is die kans groter dan ooit. Daarom nemen wij u in deze blog graag mee in het onderwerp ondermijning. Want wat is ondermijning precies en welke risico’s brengt het met zich mee? Kunt u zich wapenen tegen ondermijning?

 Ondermijning

De Rijksoverheid omschrijft ondermijning als het proces waarbij de boven- en onderwereld met elkaar verweven raken. Hierdoor kunnen criminelen invloed uitoefenen op de samenleving. Normen vervagen en de veiligheid & leefbaarheid neemt af. In andere woorden; criminelen maken gebruik van legale bedrijven en dienstverleners om hun kwaadwillige doelen te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van onze infrastructuur via (lucht)havens voor de import, doorvoer en export van drugs. De afgelopen periode werd bekend dat de beveiliging van de Rotterdamse haven zich heeft laten verleiden om aan (cocaïne)smokkel mee te helpen. Maar ook de verhuur van loodsen en bedrijfspanden aan criminelen of het faciliteren van financiële transacties voor malafide bedrijven zijn voorbeelden van ondermijning.

 De risico’s

Ondermijning brengt voor organisaties risico’s met zich mee. Deze risico’s gelden voor zowel de individuele werkzame personen binnen de organisatie als voor de organisatie zelf. Denk bijvoorbeeld aan bedreiging, verleiding, afpersing of imagoschade. Wist u bijvoorbeeld dat u aansprakelijk kunt worden gesteld voor strafbare feiten die in uw pand of onder uw organisatie gepleegd worden? Daarnaast heeft het ook invloed op de (veiligheids)cultuur binnen de organisatie en kan er normvervaging ontstaan. Want als iedereen een graantje mee pikt, waarom zou een collega dat dan ook niet doen? Het is daarom van belang dat u bewustwording creëert, ondermijnende activiteiten kunt herkennen en op tijd ingrijpt.

 Ondermijning herkennen

Is het aanbod te mooi om waar te zijn? Ga dan van deze gedachte uit want vaak is dat ook zo! Ga niet (direct) akkoord met een dergelijk aanbod en vraag om legitimatie, bedrijfsgegevens en controleer dit bij de Kamer van Koophandel. Onthoud dat u maar éénmaal de kans krijgt om ‘nee’ te zeggen. Naast uw eigen organisatie, is het van belang om ook altijd alert naar uw omgeving kijken. U bent namelijk de ogen en oren van uw omgeving. Denk bijvoorbeeld aan dat pand waar geen klanten komen of weinig activiteit te zien is maar goed blijft draaien. En die chemische geuren die u wel eens ruikt? Negeer deze signalen niet want dat kan wel eens duiden op bijvoorbeeld een drugslab. Verder kunt u denken aan het ontbreken van een website. Of een luxe levensstijl die niet klopt of contante betalingen.

Samen een vuist maken

Wijs een ‘te mooi om waard te zijn’ aanbod af! Neem daarin geen risico’s want als u ‘ja’ zegt, dan is er nagenoeg geen weg meer terug. Bent u al benaderd of ervaart u signalen? Laat dit niet aan u voorbijgaan. Meldt dit bij de politie via (0900) 88 44 of anoniem via (0800) 70 00. Zorg dat u als ondernemer, werknemer of burger stappen onderneemt.

Wilt u weten hoe u uw personeel weerbaar maakt tegen zaken als ondermijning? Kijk dan op onze pagina gezonde bedrijfscultuur en neem contact met ons op. Samen maken wij dan een vuist tegen ondermijning!

Gerelateerde artikelen

Maar wie ben jij eigenlijk? Het belang van identiteitscontrole 

Maar wie ben jij eigenlijk? Het belang van identiteitscontrole 

In deze blog bespreken we het belang van identiteitscontrole als cruciaal onderdeel van de screening van personeel. Identiteitsfraude en misbruik van valse identiteitsgegevens zijn grote risico’s voor bedrijven. De identiteitscontrole is slechts één aspect van een uitgebreide screening, en de blogserie zal andere belangrijke onderdelen behandelen in de komende weken.

lees verder
Fraude een stap voor zijn

Fraude een stap voor zijn

In deze blog bespreken we het belang van het proactief aanpakken van fraude door middel van Security Risk Management. We bieden inzicht in het proces van risicobeoordeling en het mitigeren van risico’s.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin