Home » Blogs » Screenen » Liegen op het cv om indruk te maken op een potentiële nieuwe werkgever, welke signalen zijn er te ontdekken?
Leugens cv

Liegen op het cv om indruk te maken op een potentiële nieuwe werkgever, welke signalen zijn er te ontdekken?

door | 12 jul, 2021 | Screenen, Security Awareness

We hebben waarschijnlijk allemaal wel ervaring met het maken van een cv voor een potentiële nieuwe werkgever. Voor veel mensen is het naar waarheid in kaart brengen van de gevolgde opleidingen, werkervaring en vaardigheden een vanzelfsprekendheid. In onze blog over diploma vervalsing lieten we echter zien dat in de praktijk niet iedereen altijd even eerlijk is over zijn/haar gevolgde opleidingen. Van “onschuldige” overdrijvingen tot ernstige leugens; we zien het allemaal voorbij komen op het cv.

Waar liegen mensen zoal over op het cv? Hoe kunt u leugens op het cv ontdekken en waarom is aandacht hiervoor zo belangrijk? Hierop geven wij u in deze blog antwoord!

Waarom liegen we?

Mensen vertellen dagelijks, soms zelfs meerdere, leugens. We kunnen om verschillende redenen liegen. Allereerst liegen mensen om zichzelf beter voor te doen en om het zo sociaal leuk te houden. Sommige verhalen zijn nou eenmaal interessanter met een extra aandikking of overdrijving. Daarnaast hebben mensen de neiging om te liegen om mensen in de omgeving niet te kwetsen. Met altijd eerlijk zijn kwets je andere mensen namelijk sneller. Het vertellen van de waarheid is dus niet altijd gemakkelijk en je kan in sommige gevallen jezelf of een ander pijn doen. In dat licht is het niet verwonderlijk dat men er soms liever voor kiest de waarheid wat te verdraaien. Maar is de makkelijkere weg ook altijd de betere weg?

Wat verstaan we onder leugens op het cv? Je kan hierbij denken aan het aandikken van functies of het vergroten van verantwoordelijkheden. We zien ook voorbij komen dat functies op het cv worden vermeld die een kandidaat helemaal nooit gehad heeft. Daarnaast zien we dat mensen onderbrekingen in de werkhistorie proberen te verbergen. Met enkel het gebruik van jaartallen lijkt het dan alsof arbeidsperiodes op elkaar aansluiten. Daarnaast komt het ook voor dat mensen (bewust) de gevolgde opleidingen op het cv benoemen waarvan het diploma niet is behaald. Genoeg redenen dus om het cv kritisch te bekijken. Want hoe goed ken je iemand nu echt als het cv niet naar waarheid is opgemaakt?

Oneerlijke vs. eerlijke kandidaten

Het willen weten wie je precies voor je hebt is één van de redenen waarom aandacht voor het kritisch lezen van een cv belangrijk is. Verhalen – bijvoorbeeld in de media – over personeel dat niet capabel genoeg is voor het werk dat zij uitvoeren, kan namelijk schadelijk zijn voor de organisatie. Vaak wordt voor een vacature een speciaal functieprofiel opgesteld met gevraagde ervaringen, opleidingen en competenties. Wanneer er leugens op het cv staan, weet je niet zeker of de kandidaat ook aan de gevraagde functie-eisen voldoet. Daarnaast kan je je afvragen of een kandidaat in zo’n geval integer is. Juist met het controleren van het cv maak je gemakkelijker onderscheid tussen eerlijke en oneerlijke kandidaten. Op deze manier krijg je dus ook een beeld van hoe integer iemand is. Want wil niet elke organisatie eerlijke en integere medewerkers?

Waar te beginnen?

Maar wat moet je nu precies doen om erachter te komen of er leugens op het cv staan of niet? Kijk eerst naar de gevolgde opleidingen en behaalde diploma’s. Staat er niet bij of een opleiding afgerond is met een diploma? Vraag hier dan naar ter controle. Veel mensen plaatsen wel de opleiding op het cv, maar vergeten te vermelden of het diploma wel of niet behaald is. Indien er wel diploma‘s behaald zijn, is het van belang om deze ook op echtheid te controleren. Vraag om het diploma en verifieer deze bij het opleidingsinstituut. Steeds vaker hebben mensen een DUO uittreksel beschikbaar. Deze is digitaal te verifiëren. Met het verifiëren van het diploma weet je zeker of de kandidaat aan de gestelde opleidingseisen voldoet.

Naast controle van de gevolgde opleidingen, is het ook belangrijk om de opgegeven arbeidshistorie te controleren. Niet alleen het opleidingsniveau, maar ook eerder opgedane werkervaring zegt namelijk iets over een kandidaat. Vraag hiervoor bij de kandidaat om referenten. Met het benaderen van referenten heb je de mogelijkheid om 1) te checken of de kandidaat werkelijk bij deze werkgever heeft gewerkt en 2) meer te weten te komen over zijn/haar functioneren, arbeidsethos en normen en waarden. Het niet kunnen (of willen) aanleveren van referenten kan een belangrijk signaal zijn dat er meer speelt. Let daarnaast goed op eventuele inconsistenties in het cv in combinatie met informatie vanuit het sollicitatiegesprek of de motivatiebrief. Is het logisch wat er staat? Neem niet zomaar alle informatie voor waar aan. Ga bij bijzonderheden het gesprek aan met de kandidaat. Controleer of de informatie klopt en maak de levensloop puzzel compleet!

Niet voor niks

Met het controleren van het cv toetst u uw medewerkers op betrouwbaarheid en integriteit. Met betrouwbare medewerkers wordt een veilige werkomgeving gecreëerd. Op deze manier kan u ongewenst gedrag binnen uw organisatie voorkomen. Met het controleren van het cv op leugens weet u daarnaast zeker dat u de juiste medewerkers op de juiste plek heeft zitten. Waar wacht u nog op?

Gerelateerde artikelen

Maar wie ben jij eigenlijk? Het belang van identiteitscontrole 

Maar wie ben jij eigenlijk? Het belang van identiteitscontrole 

In deze blog bespreken we het belang van identiteitscontrole als cruciaal onderdeel van de screening van personeel. Identiteitsfraude en misbruik van valse identiteitsgegevens zijn grote risico’s voor bedrijven. De identiteitscontrole is slechts één aspect van een uitgebreide screening, en de blogserie zal andere belangrijke onderdelen behandelen in de komende weken.

lees verder
Als ik jou mijn cv geef, geef jij mij dan jouw huissleutel?

Als ik jou mijn cv geef, geef jij mij dan jouw huissleutel?

Als ik jou mijn cv geef, geef jij mij dan jouw huissleutel?”. Het antwoord: ‘Natuurlijk niet’. Toch neemt het gevaar van insider threats toe. In ons eigen radioprogramma “Een kwestie van vertrouwen” bespraken we daarom dit fenomeen. Wat zijn insider threats precies? Wat zijn de gevolgen voor uw organisatie? En hoe maakt u uw organisatie en medewerkers weerbaar tegen insider threats?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin