Home » Blogs » Screenen » AI: de perfecte kandidaat?
Een illustratie van een robotarm die een blokje met een afbeelding van een persoon erop selecteert. Dit symboliseert het concept van AI-recruitment dat wordt ingezet om de perfecte kandidaat te vinden.

AI: de perfecte kandidaat?

door | 17 feb, 2023 | Screenen

Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het wordt voor allerlei toepassingen gebruikt. Op basis van ons kijkgedrag worden bijvoorbeeld films en series aanbevolen die passen bij onze interesses. Naast de impact van AI op ons persoonlijke leven, gebruiken bedrijven ook vaak deze technologie. Het kan organisaties helpen de efficiëntie en nauwkeurigheid van bepaalde processen te verbeteren. AI wordt onder andere ingezet voor verschillende aspecten van recruitment, zoals het doorlichten van cv’s, het interview proces en het voorspellen van toekomstige prestaties. Hoewel AI veel voordelen biedt, zijn er ook zorgen over de ethische implicaties van het gebruik ervan, met name met betrekking tot transparantie en discriminatie. Zijn deze zorgen te verwaarlozen of blijven mensen onmisbaar bij recruitment?

Wat is AI?

Allereerst is het goed om te kijken naar wat AI nou eigenlijk is. AI is een verzamelnaam voor technologieën die machines in staat stellen om taken uit te voeren waarvoor normaal gesproken menselijke intelligentie nodig is, zoals leren en rederneren. Het menselijk brein kan maar een beperkte hoeveelheid informatie verwerken. Dat maakt dat mensen moeite hebben om relevante data te filteren uit een grote hoeveelheid.

Deze beperking geldt niet voor AI-systemen. Daarom worden de systemen tegenwoordig veelal gebruikt om gegevens te analyseren, patronen te ontdekken en beslissingen te nemen op basis van gegevens. Daarnaast kunnen AI-systemen op basis van ervaring en feedback ook trainen om beter te worden. Kortom, AI streeft ernaar om machines “intelligent” te maken en hen in staat te stellen om taken uit te voeren die eerst alleen door mensen konden worden gedaan.

AI als werknemer

Ook binnen het recruitment proces wordt AI tegenwoordig op verschillende manieren ingezet. Chatbots kunnen vragen van kandidaten automatisch beantwoorden. Systemen scannen cv’s automatisch om te zien of een kandidaat past bij het bedrijf. Ze voorspellen zelfs toekomstige prestaties. Door deze taken uit handen te nemen van mensen, hebben zij meer tijd voor andere taken. Waarom zouden we AI-systemen dan niet al het werk voor ons laten doen?

Risico’s van AI

Hoewel AI veel voordelen biedt, zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik ervan bij recruitment. Enkele belangrijke risico’s zijn vooroordelen, discriminatie, gebrek aan transparantie of inbreuk op privacy.

Vooroordelen en discriminatie

AI-systemen zijn afhankelijk van de data die ze gevoerd krijgen. Wanneer deze data vooroordelen bevat, kunnen ze onbewuste vooroordelen en discriminatie vertonen. Wanneer een AI-systeem bijvoorbeeld voornamelijk cv’s van mannen heeft gezien, kan het systeem vervolgens de voorkeur geven aan mannelijke kandidaten bij het maken van voorspellingen. Daarom worden eigenschappen zoals geslacht en herkomst vaak niet meegenomen bij het trainen van de algoritmes. Het verwijderen van vooroordelen en discriminatie uit AI-systemen is helaas niet zo simpel als het lijkt. Zelfs wanneer AI-systemen deze eigenschappen niet direct gebruiken, zijn ze indirect alsnog aanwezig in de data. Functieomschrijvingen voor mannen, zoals ‘medewerker’ en ‘directeur’, verschillen van ‘medewerkster’ en ‘directrice’. Het AI-systeem merkt deze verschillen toch op en gebruikt dit bij voorspellingen en beslissingen voor recruitment.

Gebrek aan transparantie

Een ander risico is dat AI-systemen complex en moeilijk te begrijpen zijn. Dit kan leiden tot een gebrek aan transparantie en verantwoording bij het maken van beslissingen. Als bedrijven niet kunnen uitleggen hoe hun AI-systemen werken, kan dit leiden tot vertrouwensproblemen bij kandidaten en werknemers.

Inbreuk op privacy

Daarnaast verzamelen AI-systemen vaak grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van kandidaten, zoals werkgeschiedenis, opleiding en sociale media-profielen. Wanneer bedrijven deze gegevens niet op de juiste manier beschermen, kan dit zorgen voor inbreuk op de privacy van kandidaten.

De mens: een onmisbare factor

Hoewel AI-systemen het proces van recruitment kunnen stroomlijnen en versnellen, is het belangrijk om te onthouden dat het werven van de juiste persoon voor een baan niet alleen gaat om het matchen van vaardigheden en ervaring. Het gaat ook om het vinden van iemand die past binnen de bedrijfscultuur en die in staat is om goed samen te werken met anderen. Dit zijn menselijke eigenschappen die niet gemakkelijk te kwantificeren zijn en waarbij het inzetten van menselijke beoordelaars van onschatbare waarde is. Om de beste kandidaat te selecteren blijft de mens dus een onmisbare factor binnen recruitment!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin