Home » Blogs » Security Awareness » Ernstig grensoverschrijdend gedrag onder politiestudenten
Politie uniform

Ernstig grensoverschrijdend gedrag onder politiestudenten

door | 9 dec, 2021 | Screenen, Security Awareness

Grensoverschrijdend gedrag komt helaas op veel plekken en in verschillende vormen voor: pesten van collega’s, agressie naar klanten of grootschalige fraude. Zelfs binnen de politieacademie is dit een groot probleem. Uit intern onderzoek van de politie is namelijk gebleken dat de ernst van grensoverschrijdend gedrag onder politiestudenten de afgelopen jaren is toegenomen.

Het is van groot belang dat we als maatschappij deze toename reduceren. Voorkomen is in deze situatie beter dan verhelpen. Maar hoe doe je dat? In het zoeken naar een oplossing vergeten organisaties al snel het belang van proactief handelen. Een voorbeeld van proactief handelen is het (laten) uitvoeren van een screening. Tijdens de screening van de mogelijke toekomstige studenten kan namelijk de kans op verdere toename van grensoverschrijdend gereduceerd worden. In deze blog bespreken we de uitweg die screening biedt voor dit probleem.

Studenten lekken vertrouwelijke informatie

Een voorbeeld van de toenemende ernst van grensoverschrijdend gedrag is het lekken van informatie. De afgelopen jaren is er een toename geconstateerd in het lekken van informatie uit politiesystemen door studenten. De studenten gebruiken de vertrouwelijke informatie vaak voor privédoeleinden. De studenten halen deze informatie uit de app MEOS en verkopen deze door aan bijvoorbeeld motorbendes. MEOS is een app die agenten op straat gebruiken om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie over burgers. De studenten krijgen tijdens hun opleiding les in het werken met deze app, echter gaat dit dus niet altijd goed.

Hier zijn al een aantal reducerende maatregelen tegen genomen. De studenten werken namelijk eerst met een oefendatabase. Pas later in de opleidingen krijgen ze toegang tot MEOS.

Hoe kan screening de kans op grensoverschrijdend gedrag voorkomen?

De directeur van de Politieacademie Gerrit den Uyl geeft aan dat er al veel aandacht wordt besteed aan de integriteit van de studenten tijdens de screening, maar dat niet alles kan voorkomen worden. Echter is het streven naar het maximaal haalbare is iets wat aan de basis moet liggen van de screening.

Tijdens het uitvoeren van de screening moet er geanticipeerd worden op de toenemende ernst van het grensoverschrijdend gedrag. Toenemende vormen van grensoverschrijdend gedrag zoals het lekken van informatie, dienen uitgebreid voor te komen tijdens de screening. Op deze manier wordt er gerichter gekeken naar de integriteit en betrouwbaarheid van een persoon. Dit geeft namelijk een indicatie over de kans dat deze persoon in de toekomst niet integer handelt en grensoverschrijdend gedrag vertoont.

Grensoverschrijdend gedrag komt niet alleen voor op de politieacademie. In elke organisatie vertonen mensen grensoverschrijdend gedrag. En in alle verschillende soorten en maten zoals bijvoorbeeld pesten, diefstal en bedrog. Screenen biedt een goede uitweg in het aanpakken van dit probleem. Bij een screening vallen mensen door de mand die niet betrouwbaar en integer zijn.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin